RYCHLÝ CHLÉB DO CHLEBOVKY z Pepitty JARO 2022

31.05.2022
Velký bochník nebo malé dalamánky jako na fotu.
Velký bochník nebo malé dalamánky jako na fotu.

Všechny, které pečete domácí chléb, máte určitě vychytaný a oblíbený recept. U nás zvítězil s drobnou obměnou rychlý recept z francouzské kuchařky a samozřejmě šitá chlebovka z Pepitty JARO 2022 (i když v posledních týdnech využíváme na skladování pečiva i nákupní tašku ze stejného časopisu). 

Pozor, za málo práce s přípravou a pečením zaplatíte nutností sníst chléb ještě týž den. Druhý den už není tak chutný a měkký. U nás žádný problém. Obvykle pečeme i zmizí 2 chleby. :-) 


INGREDIENCE: 

Na cca 800 g pečiva (1 středně velký bochníček) upotřebíte: 

Dle originál receptu ze skvělé kuchařky VŮNĚ FRANCOUZSKÉHO PEČENÍ 500 g hladké mouky. My mícháme cca 150 g žitné mouky s 350 g pšeničné hladké mouky. 

350 ml vlažné vody 

8 g sušeného droždí a cca 10 g jemné soli


1. KROK (lze v robotu na nízkou rychlost, ale používáme ruční mixér a jestli chcete extra silný a skvělý, investujte do značky KITCHENAID): Smíchejte mouku s 300 ml vody a vytvořte hrubší těsto (cca 3 minuty hnětení). Mísu s těstem přikryjte utěrkou a ponechejte cca 15 minut odpočívat (tento krok neošiďte, ať mouku dostatečně hydratujete a zlepšíte funkci lepku). 

2. KROK: Zbytek vody rozmíchejte v hrnečku s droždím, dokud se droždí zcela nerozpustí. Směs přidejte k těstu + nezapomeňte na sůl. Těsto pomaličku hněťte (aby se nezahřálo) cca 10 minut, nakonec ještě i maličko rychleji na cca 2 minuty (máte-li pocit, že se těsto zahřívá, hnětení přerušte a nechejte jej chviličku vychladnout). Cílem je hladké a pružné těsto, které se odtahuje od stěn mísy. 

3. KROK: Těsto vytvarujte do koule, uložte do šikovné pěkné mísy vysypané moukou, přikryjte jej utěrkou a dejte na teplejší místo cca na 1 hodinu kynout (nebo než máte pocit, že těsto nakynulo o cca polovinu své původní velikosti). 

4. KROK: Nakynuté těsto trošku zmlaťte pěstičkou na "létající talíř" a pak jej několikrát přeložte, ať z něj dostanete co nejvíce vzduchu/bublin, které v něm dělají kvasinky stále ještě rozprostřené v těsně nerovnoměrně. "Zmlácením" a překládáním babské sjezdy kvasinek trošku rozeženete, resp. zajistíte jejich rovnoměrnější rozložení v těstu, čímž se vyvarujete chlebům s velkými otvory uvnitř, resp. upečete hutnější chléb s jemnější strukturou. 

5. KROK: Občas tento krok šidíme, ale vyplatí se trošku "natahovat" vlákna lepku, tedy bochánek těsta dlaní jako roztáhnout do dálky a pak zase zabalit a vytvořit zpět bochánek. Děláte-li  větší dalamánky jako mám na fotu výše, vytvořte z těsta váleček (asi jako na bramborové knedlíky), ten rozdělte na cca 10 cm dlouhé dílky a až ty "tahejte" a "balte" jako píšu na začátku tohoto kroku. IDEÁLNÍ JE PRACOVAT (balit těsto) NA NEPOMOUČENÉ PLOŠE (podle prkýnka; aspoň se snažte použít na podsypání co nejméně mouky). 

6. KROK: Velký kulatý bochánek nebo více malých bochánečků z kroku č.5 položte "švem" (vznikl balením těsta) dolů na pomoučenou plochu (používáme už pečicí plech), vše přikryjte čistou utěrkou a nechejte 15 až 20 minut odpočívat. 

7. KROK = PEČENÍ: Zbývá nejvoňavější část práce, pečení: nejlépe 235 stupňů (některé trouby umí pouze do 220 stupňů; taky lze) do zlaté kůrky (u nás 40 až 50 minut, podle trouby, ve které pečeme). Velký chléb i malé bochánky nařízněte (kulatý chléb do kříže, malé bochánky do malých křížů nebo jedním řezem), posypejte například kmínem a vložte na střed výšky trouby. Až dolů vložte druhý plech nebo pekáček naplněný vodou. Odpaří-li se voda během pečení, dolijte další. 

Upečený chléb obvykle rozřízneme, aby rychleji vychladl a mezitím už chystáme "obložený talířek" a další dobroty, které zpříjemní společný podvečer u jídelního stolu, kdy si vyprávíme, vzpomínáme, hrajeme hry nebo kujeme plány na nejrůznější potřebné i nepotřebné práce. Ať i Vy prožíváte domácí chléb včetně rodinné atmosféry a je Vám krásně! 

A jako tečka jeden z kosatců, pro které se asi náročnější chlebové recepty nikdy nenaučím, bohužel. Musíte to dohnat za mě a chleby mi vyfotit. Na Pinterestu vídám i bochníky zdobené květy apod. Jen si tu krásu představte na stole! K ní do vázy kosatce nebo pivoňky, kterých jsou teď plné zahrady ... Jak překrásný umí být obyčejný den!
A jako tečka jeden z kosatců, pro které se asi náročnější chlebové recepty nikdy nenaučím, bohužel. Musíte to dohnat za mě a chleby mi vyfotit. Na Pinterestu vídám i bochníky zdobené květy apod. Jen si tu krásu představte na stole! K ní do vázy kosatce nebo pivoňky, kterých jsou teď plné zahrady ... Jak překrásný umí být obyčejný den!

P.S: Jednoduchý recept berte jako startovací "čáru" pro recepty, rady a tipy zkušenějších kuchařek. U nás se peče a vaří pro chvíle pospolu, jinak vařením a pečením nežijeme, tak neznám kupu "fíglů" a "vychytávek", stejně jako receptů. Sdílím, co přineslo radost a v tomto případě naplnilo projekt z Pepitty jaro 2022.